Kläder i gammaldags stil

Rut Bånnsgård: Mina kläder i stil från olika tidsperioder

Innehållsförteckning:

Hur det började
Mina första egna sömnadsprojekt
Postorderköp från USA
Träffa andra i gammaldags kläder
Rätt klädd inifrån och ut
Inte bara 1800-tal
Mina utstyrslar: 1. Med förebilder från tiden före 1910
2. Med förebilder från 1940 – 1950-talet

Hur det började

Det första fröet, som sedan låg och grodde i åtskilliga år, såddes när jag såg den stora jubileumskavalkaden i Stockholm 1981 med anledning av de svenska järnvägarnas 125-årsjubileum. Där visade man upp tåg från ungefär varje årtionde och vissa av tågen var befolkade med tidstypiskt klädda passagerare och personal. Många av dessa, kunde man läsa i olika reportage om kavalkaden, kom från ett sällskap som kallade sig Veteranresesällskapet.
Bild från tidskriften Allt om Hobby 1981 nr 6. Foto: Lasse Jangö

Teckning av Fritz Niklasson i reportage i Allt om Hobby 1973 nr 5

Veteranresesällskapet hade en gång uppstått spontant i anslutning till ett evenemang med benämningen Extravaganza som anordnades under ett antal år på 1970-talet med rundresor i Sörmland med ångbåt, museitåg, museispårvagn och veteranbussar och där resenärerna uppmanades att komma tidstypiskt klädda.

 

Jag har alltid varit fascinerad av historien om järnvägarnas framväxt. Hur det påverkade människors livssituation genom att förenkla både resor och godstransporter. Då först kunde man t ex lindra verkningarna av lokal missväxt genom att transportera livsmedel från en landsdel till en annan.
Sinom tid värkte idén fram att jag skulle låta mitt intresse för järnvägar växla in på en ny gren genom att själv uppträda som en tidstypisk klädd passagerare på de museijärnvägar som man kan resa med här och var.
Men hur skulle man komma igång? Att leta i second-hand-affärer gav inget napp. Där lyckades jag aldrig hitta något som var tillräckligt gammalt. Internet var inte så utvecklat på den tiden så att det gick att hitta något den vägen. Skulle jag försöka mig på att sy något på egen hand? Vad skulle jag ha för förebild? Jag bestämde mig för att utgå från de bilder som fanns tillgängliga från jubileumskavalkaden. Så hade jag också en del järnvägshistoriska böcker med bilder från järnvägsinvigningar och stationsmiljöer.

Fortsätt till: Mina första egna sömnadsprojekt