Rätt klädd inifrån och ut

När jag fick tillfälle att lyssna på diskussionerna mellan andra med ett genuint intresse för gammaldags kläder så började jag fatta betydelsen av att inte bara ytlagret ska vara rätt utan även vikten av rätt klädlager under. Jag hade aldrig tänkt på det innan men när man hörde argumenten och fick tillfälle att få se skillnaden så var det lätt att ta till sig.
Många av dem som jag träffade hade sytt korsetter själva för att det skulle bli exakt rätt för en aktuell tidsperiod. Jag vågade mig emellertid inte på det utan ”fuskade” genom att skicka efter en korsett, som jag ändå själv tyckte var i gammaldags stil, från företaget Ofcorsetis. Det köpet har jag aldrig ångrat. Den har en fantastisk finish. Det är sådan precision på alla krokarna i planchetten så den bara glider ihop. Öljetterna är så släta och jämna så snöret har klarat sig hittills utan märkbart slitage trots att jag har använt den åtskilliga gånger ute på evenemang och ännu fler gånger hemma när jag har hållit på med provning av något nytt alster.
Användningen av korsett drar sedan med sig fler plagg. Eftersom den med alla sina tyglager, stålskenor och andra metalldelar inte är så lätt att tvätta så behöver man sy sig en särk, eller chemise, att ha under för att skydda den. Utanpå behöver man också ha ett extra tyglager som skyddar klänning eller blus.

Sedan jag började använda korsetten har jag fått sy om och justera flera av de dräkter som jag hade sytt innan.

Fortsätt till: Inte bara 1800-tal      Tillbaka till: Innehållsförteckning