Mina utstyrslar efter omslagsbilder från Ester Ringnér-Lundgrens böcker

(Klicka på bilderna för att se dem i större format!)

Upprinnelsen till det hela var inför Sällskapets för Ester Ringnér-Lundgren årsträff i Krokek år 2009. Då framkastade en av de blivande deltagarna utmaningen att klä sig som Lotta på omslagsbilden för någon av lottaböckerna.

Jag tyckte det lät roligt att försöka hänga på och började gå igenom omslagsbilderna för att se vilka som kunde vara rimliga att ta efter.
På några av omslagen förekommer Lotta i natt- eller baddräkt, Det spökar, Lotta! Full rulle, Lotta! och Då kör vi då, Lotta. Det skulle nog bli lite kylslaget att ta som förebild för sin klädsel under en träff!

 

På en del andra omslagsbilder har hon plagg med form och färgkombinationer som det kändes hopplöst att hitta eller ens hitta tyg för att sy själv. Till exempel tröjan som är tvärrandig i två gröna nyanser och rött med röd sjömanskrage på Bra gissat, Lotta! eller skjortan som grannens ko betraktade så hungrigt på Skärp dig, Lotta!

Sedan finns givetvis omslagsbilder som jag tyckte passade bättre att ta kopior på för att ta med ut på en shoppingrunda såsom från Skriv upp det, Lotta! Se dig för Lotta! Full fart Lotta! Arma Lotta! Vilken fullträff, Lotta! med flera.

Innan det blev dags att avresa till Krokek hade jag turen att hitta både en röd polotröja och en kjol i svart och vitt hundtandsmönster på Myrorna i Göteborg. Då var outfiten räddad för det året med Full fart, Lotta! som förebild. Sedan skulle jag kunna återanvända tröjan kommande år för att avbilda Arma Lotta! eller Vilken fullträff, Lotta! under förutsättning att jag fick tag på övriga plagg för de omslagsbilderna.

Efter huvuddelen av deltagarna på träffen hade läst utmaningen så var det många som förstod vad som hade styrt mitt klädval och kunde känna igen från vilken bok. Medlemmarna i det här sällskapet kan sina lottaböcker.

Med den goda responsen så kände jag mig motiverad att fortsätta på samma linje under kommande årsträffar. Nu hade jag ett helt år på mig att leta upp något nytt.
En omslagsbild där jag alltid känt mig speciellt tilltalad av Lottas klädsel är från Vilken skiva, Lotta! Mina spaningar i secondhandaffärer gav dock dåligt resultat ända tills jag hittade butikskedjan Beyond Retro. Där fanns en klänning som jag tyckte skulle bli OK. Min storlek, rätt röda färg, avskuren midja, korta ärmar och fyrkantig urringning.

 

Inför årsträffen 2010 i Köpenhamn så pekade dock väderprognosen på lite kylslaget väder och den funna klänningen var ganska tunn så i sista minuten så bestämde jag mig för att spara den till kvällens inomhusaktiviteter, hattparad och middag. I stället tog jag fram min polotröja från föregående år samt ett par ljusbeige långbrallor som jag redan hade i min ägo så var klädseln från Arma Lotta! klar.

 

Jag fortsatte regelbundet att leta på secondhandförsäljningar och hade alltid med mina kopior på rimliga omslagsbilder. Till årsträffen 2011 hade jag samlat ihop så att jag kunde återge Lottas klädsel på omslaget till Se dig för Lotta!
Från föregående år hade jag dock fått mersmak på att ”byta om till middagen” men till det hade jag inga passade lottaplagg utan det fick bli från min vanliga garderob.

 

Till 2012 i Karlshamn kunde jag däremot mannekänga med Lottas klädsel från Skriv upp det, Lotta! under dagen och från Rena mörkret, Lotta! på kvällen.

 

 

 

 

 

 

 

I Örebro 2013 fick jag återigen nöja mig med att få visa upp någonting nytt på dagtid, denna gången från Toppen, Lotta!

 

 

Inför årsträffen i Malmköping 2014 provade jag på för första gången att sy själv i stället för att leta i affärer. Det blev en kjol i ljusbrunt manchestertyg som jag kunde kombinera med den tidigare anskaffade röda polotröjan så var outfiten klar för Vilken fullträff, Lotta!

 

För kvällen hade jag däremot hittat en klänning på favoritstället Beyond Retro som passade för Ja se Lotta!

 

 

 

Någon klänning i den pepparkaksbruna kulören som Lotta har på omslaget till Vilken vals, Lotta! har jag aldrig lyckats hitta men däremot ett tyg. Därför fick jag ge mig på det lite mera avancerade projektet att sy klänningen. Att sedan fortsätta sömnaden med ett vitt midjeförkläde och en sådan här som i lottaboken kallas för bubbelmössa var något enklare. På så sätt hade jag en outfit klar för kvällen till årsträffen 2015 i Norrköping.
Som klädsel för dagtid så tog jag och återanvände den som har Full fart Lotta! som förebild. Det hade ju i alla fall gått sex år sedan jag debuterade i den.

 

2016 i Göteborg fick det också bli återanvändning av kläder som jag redan haft vid tidigare träffar. Från Toppen Lotta på dagen och från Rena mörkret, Lotta! på kvällen. Bland mina klänningar som jag hittat på  Beyond Retro så är den som har Rena mörkret . . . som förebild den absoluta favoriten. Den har ett mycket mera påkostat utförande än de andra två.

Förutom lottaböckerna så har jag också sneglat lite på omslagsbilderna från Esters övriga ungdomsböcker om det skulle finnas något som skulle vara rimligt som förebild för eget klädskapande. Hittills har det blivit huvudpersonens klädsel från omslaget till Tur i oturen.
För annat ändamål hade jag köpt något som heter köksrock för lottakåren i det typiska militära utförandet med avknäppbar vit krage. När jag sedan hittade ett röd- och vitrutigt tyg som jag tyckte hade rätt proportioner mellan färgerna även om rutorna var lite för små så kunde jag sy ett sådant förkläde som Lisbet har på bilden.
Jag har inte använt den här outfiten på någon årsträff men däremot när jag stått för värdskapet till en bokcirkelträff.